Formy do pieczenia ciast

Ciasta, torty i babeczki- któż o nich nie marzy w czasie zimowego dnia pracy? Gorące kakao i kawałek świeżo upieczonej szarlotki, lub piernika to duet idealny.

Forma do pieczenia ciast- jaką wybrać?

Wypieki przyrządzać można na wiele różnych sposobów. Jednak bez względu na skrzętnie ukrywaną przed światem recepturę, niezbędnym elementem wyposażenia naszej kuchni i tak zawsze jest forma do pieczenia. Świeżo upieczone panie domu, nieposiadające doświadczenia w kwestii przygotowywania domowych słodkości mogą początkowo mieć problem z wyborem idealnej blachy.

zestaw tortownic

Zarówno cukiernicy, jak i posiadające wiedzę gospodynie przede wszystkim polecają blachy zawierające metalowe dno. Odpowiedni stop metalu nie tylko będzie odpowiednio chłonął ciepło, ale również nie ulegnie destrukcji po pierwszym pieczeniu.

Kształt ma znaczenie?

Formy do pieczenia podzielić można nie tylko ze względu na materiał, z którego zostały wykonane, ale również kształt, czy przeznaczenie. Jedną z popularniejszych form, którą spotkać można w prawie każdym polskim domu jest prostokątna tortownica z kominem. Ruchoma blacha zawierająca zaciskająca obręcz pozwala na przygotowanie tzw. biszkoptu rzucanego, sernika na zimno, a także wymyślnego tortu. Dzięki swojemu uniwersalnemu charakterowi tortownica to blacha idealna.