młynki do soli i pieprzu

Dobry młynek do pieprzu

Pieprz jest wyjątkową przyprawą, dodajemy go do zup, sosów, potraw mięsnych i jednogarnkowych. Jednak swoje pełne walory smakowe i aromatyczne przekazuje tylko wtedy, gdy jest świeżo zmielony.

Jak wybrać dobry młynek do pieprzu?

Pytanie trochę mylące, bo wszystkie młynki są dobre, z wyjątkiem tych sprowadzanych z Chin, które rozlatują się po kilku razach użycia.
Każdy młynek do pieprzu wykonany solidnie spełni swoje zadanie, czyli zmieli pieprz. Do wyboru są młynki ręczne lub elektryczne. Obsługa każdego z tych rodzajów jest bardzo prosta, trzeba nacisnąć przycisk lub przekręcić dwie ruchome części młynka do pieprzu.

Elektryczny młynek do pieprzu

Nie ulega kwestii, że jest rozwiązaniem bardzo wygodnym, bo można obsłużyć go jedną ręką. Nie wszyscy jednak wiedzą, że istnieją młynki mielące ziarna pieprzu bardzo drobno lub mogą mieć możliwość regulacji grubości mielenia. Zależy to od zastosowanego urządzenia tnącego. Młynki żarnowe dają możliwość regulacji, natomiast młynki udarowe mielą tylko na pył.

Młynek do pieprzu ręczny

Ich zaletą jest prostota, ale wybór bardzo ciekawych form jest ogromny. Od tradycyjnych drewnianych z korbką i szufladką po bardzo nowoczesne ze stali nierdzewnej lub szkła. Młynki ręczne występują tylko w wersji żarnowej, która daje możliwość regulacji grubości mielenia.

Na półkach sklepowych można znaleźć przyprawy w młynkach ręcznych jednorazowych. Niektóre z nich można napełnić ponownie, ale ogólnie wychodzą bardzo drogo i są nieopłacalne. W cenie dwóch takich młynków można kupić młynek, który posłuży przez kilka lat.