Dobry garnek czyli jaki?

Najgorszym co może spotkać kucharza jest przypalenie dania. Czasem dochodzi do przypalenia z jego winy, czasami jednak winny jest nieodpowiedni garnek kuchenny.

Z czego powinien być zrobiony garnek?

Materiałów, z których konstruowane są garnki jest dziś naprawdę dużo. Między innymi są to tworzywa sztuczne, które są bardzo tanie w produkcji. Dzięki temu niskie ceny mają również wykonane z tych tworzyw garnki. Niestety, jakość garnków z tworzyw sztucznych pozostawia bardzo wiele do życzenia.

Innymi garnkami są natomiast te wykonane ze stali. Każdy chyba wie, że stal należy do absolutnie najmocniejszych materiałów. Dlatego też, można być spokojnym, że garnek, który wykonany jest z takiego materiału nie zostanie ubity, ani też zniszczony w inny sposób.

Najważniejszą cechą garnka kuchennego, który wykonany jest ze stali zdaje się być jego odporność na przypalanie. Rzecz w tym, że materiał ten praktycznie całkowicie uniemożliwia przypalenie dna garnka, a co za tym idzie nie przypalają się również gotowane w garnku potrawy.

Za garnek stalowy płaci się o wiele więcej, niż za garnki z tworzyw sztucznych. Jednakże z drugiej strony warto pamiętać, że gotowanie w garnkach stalowych jest prostsze i o wiele przyjemniejsze.