Nie wszystkie pokarmy, które pojawiają się w naszej diecie, mają taką samą wartość dla organizmu. Nie chodzi tu bynajmniej o kalorie – ich liczba określa jedynie, ile energii w przybliżeniu dostarczy nam posiłek. Wartość odżywcza ma także związek z ilością korzystnych mikroskładników, które znajdziemy w danym pokarmie. W przypadku orzechów nie ma wątpliwości – jest ich tak wiele, że trudno je zliczyć!
Cenne składniki w orzechach i pestkach
W większości orzechów znajduje się spora ilość tłuszczu, a mimo to wielu dietetyków poleca, by po nie sięgać nawet przy odchudzaniu. Dlaczego? Dlatego, że zdrowe tłuszcze w odpowiednich proporcjach są konieczne dla naszego mózgu i układu nerwowego, a rezygnacja z nich na pewno nie przyniesie korzyści. Orzechy nerkowca czy pestki dyni (https://planteon.pl/zdrowa-zywnosc/bakalie/pestki/pestki-dynii-luskane) to także sposób na dostarczenie sobie dodatkowego białka, witamin i minerałów, w tym wielu pierwiastków śladowych.
Czy orzechy i pestki zawsze są zdrowe?
Jeżeli nie mamy widocznych problemów z trawieniem, spożywanie całej garści pestek dyni czy pistacji nie będzie miało na nas negatywnego wpływu. Musimy jednak pamiętać, że tego typu produkty przeznaczone są, by traktować je raczej jako dodatek do diety. Niekiedy warto zrezygnować z jedzenia suchych orzechów, a zamiast tego namoczyć je przez noc i zmiksować na pastę. W ten sposób poprawimy ich przyswajalność, co może przydać się osobom, które miały po orzechach dolegliwości trawienne. Ponadto orzechy i pestki będą zdrowe tylko wtedy, gdy kupimy je świeże. Po zjełczeniu, o które nietrudno na sklepowej półce, mogą poważnie zaszkodzić!