Czosnek granulowany – gotowanie smaczne i zdrowe

To jeden z pierwszych leków, które podają małym dzieciom mamy. A potem towarzyszy on i służy człowiekowi przez całe życie. Czosnek – wspomaga budowanie odporności, leczy przeziębienia i infekcje, jest silnym antyoksydantem skutecznym w terapiach nowotworowych.
W naszych kuchniach czosnek granulowany powinien stać w centralnym, łatwo dostępnym miejscu, bo z jego stosowania można mieć wyłącznie korzyści.

Dlaczego czosnek jest zdrowy?

To zasługa składników – budulców czosnkowych ząbków. Są tam duże ilości witamin C oraz B, żelaza, magnezu, potasu. Mogą go jeść chorzy na cukrzycę – ze względu na niewielkie ilości dodawane do potraw nie ma znaczenia czosnek granulowany dla obliczania indeksu glikemicznego.
Allina fitoncyt będący składnikiem czosnku, po naruszeniu tkanki roślinnej przekształca się w allicynę, która nadaje czosnkowi granulowanemu specyficzny smak i zapach. Allicyna ma działanie bakteriobójcze – działa jak naturalny antybiotyk.

Czosnek granulowany dodawany do potraw skutecznie chroni serce, działa przeciwskurczowo, zwiększa produkcję i wydzielanie żółci, przeciwdziała zgagom i niestrawnościom, wspiera w walce ze stanami zapalnymi układ moczowy, niszczy grzyby i pasożyty ludzkie, łagodzi ból głowy. Czosnek jest także afrodyzjakiem – zwiększa libido u obu płci.

Podsumowując można wysnuć wielokrotnie sprawdzoną i potwierdzoną praktycznie tezę: czosnek granulowany dodawany do potraw jest jak naturalne lekarstwo chroniące przed chorobami lub wspomagające podczas leczenia.

Jak stosować czosnek granulowany?

Granulat czosnkowy to najwygodniejsza forma tej popularnej przyprawy. Szczelnie zamknięty w słoiku lub puszcze, przechowywany w szafce w temperaturze pokojowej może służyć wiele miesięcy a nawet lat.

Do potraw wsypuje się ½ łyżeczki czosnku granulowanego zawsze, gdy w przepisie podany jest jeden ząbek.

Warto zaskoczyć domowników i gości nową wersją tradycyjnego dania. Do mięsa na kotlety mielone dodać dwie czubate łyżeczki czosnku granulowanego (na pół kilograma mielonego mięsa, 1 bułkę namoczoną, jedno jajko). Smak i zapach niepowtarzalny – czosnkowe kotlety na stałe zagoszczą w domowym menu.