Co wiesz o szatkownicach do warzyw?

Urządzenia takie jak szatkownice do warzyw są niezastąpione w pracy zarówno małych zakładów gastronomicznych, w rodzaju stołówek szkolnych czy niewielkich restauracji, jak w również w przypadku dużych restauracji codziennie obsługujących setki klientów. Ich przydatność polega przede wszystkim na zmniejszeniu ilości czasu potrzebnego na wykonanie rutynowej czynności, jaką jest obróbka wstępna warzyw i owoców. 

Ogólna charakterystyka urządzeń tego rodzaju

Przeznaczenie

Maszyny do obróbki wstępnej warzyw służą, jak sama nazwa wskazuje, do rozdrabniania i szatkowania surowców różnego typu. Nie straszne im grube liście kapusty, brudzące buraki, czy podłużne i twarde marchewki. W zależności od rodzaju krajalnicy i używanego talerza obrotowego, urządzenia te mogą służyć również do ścierania owoców.

Rozmiary

Szatkownice do warzyw (https://sklep.technica.pl/szatkownice-do-warzyw) występują w najróżniejszych rozmiarach. Niektóre są bardzo niewielkie – takie, że zmieszczą się na blacie stołu. Przydadzą się one przede wszystkim w pracy małych zakładów. Inne natomiast stanowią ogromne maszyny zajmujące nierzadko spory fragment pomieszczenia i które pozwalają na przeróbkę wielu kilogramów surowca dziennie.

Budowa

Zasadniczo, głównym elementem roboczym takich maszyn są wymienne obrotowe talerze. To one ścierają warzywa, a ponieważ są na nich ostrza różnego typu, to pozwalają na obróbkę wielu rodzajów surowców. Talerze napędzane są przez silnik elektryczny znajdujący się wewnątrz maszyny, osłonięty od otoczenia przez metalową obudowę.

Gdzie kupić takie urządzenia?

W celu zakupu szatkownicy do warzyw najprościej jest przejrzeć ofertę jednego ze sklepów gastronomicznych. W obecnych czasach najłatwiejszym sposobem na zapoznanie się z taką ofertą jest skorzystanie z przeglądarki i odwiedzenie strony internetowej jednego z producentów takiego sprzętu.